Brandskyddskontroll.

Den 1 januari 2004 ersattes den tidigare ”sotningslagen” med den nya lagen (2003:778) om skydd mot olyckor. Liksom tidigare lagstiftning (räddningstjänstlagen 1986:1102) anges det att kommunen i brandförebyggande syfte ansvarar för att sotning och brandskyddskontroll utförs.

Brandskyddskontrollen får endast utföras av den som är utsedd av kommunen och som har behörighet att utföra brandskyddskontroll. Det är bara yrkesutbildade sotare med särskild vidareutbildning som får utföra brandskyddskontrollen. Syftet med kontrollen är att i ett tidigt skede upptäcka fel och brister hos anläggningen som kan innebära risker för brand. Om det vid kontrollen upptäcks brister eller felaktigheter som innebär risk för annan olyckshändelse än brand ska den som utför kontrollen även påtala detta. Anläggningen ska kontrolleras mot bakgrund av hur följande faktorer påverkar brandskyddet:


• Sotbildning och beläggningar

• Skador eller förändringar av det tekniska utförandet

• Temperaturförhållanden

• Tryckförhållanden och täthet

• Drift och skötsel


Brandskyddskontrollen innefattar hela värmeanläggningen samt taket och takskyddsanordningarna. Den som utför kontrollen måste därför ha tillträde till alla de delar av huset som skorstenen passerar.

Brandskyddskontrollen ska ske med intervall som MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) har bestämt (se MSBFS 2014:6). Från och med 1:e januari 2015, beroende på vilken anläggning du har och hur den används, är intervallen 2, 3 eller 6 år. (Under en övergångsperiod gäller även tidigare intervall, 2, 4 eller 8 år.) Avgifterna för brandskyddskontroll baseras på den taxa som var kommun har beslutat.

Skorstens- & Ventilationsmästarna 


010-182 17 00

mail@svm.nu

OK

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att använda siten godkänner du att cookies används för detta ändamål.